Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią to smaki włoskiego lata zaklęte w pieczywie. W sierpniu plebiscyt na najsmaczniejszą parę wygrywają zdecydowanie pomidory i bazylia. Postanowiłam zaprosić uroczy duet do ciasta na pełnoziarnistą bagietkę. Taką bagietkę warto upiec komuś na śniadanie!
A skoro cenisz śródziemnomorskie smaki, to mam dla Ciebie też przepis na pomidorowy podpłomyk. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i kolejny sposób na wprowadzenie do domowej piekarni aromatu pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.
Bagietka wyszła przepyszna. Czy piekąc 2 na raz muszę wydłużyć czas pieczenia ?
Przy bułkach czas nie powinien się znacząco wydłużyć. To już raczej zależy od konkretnego piekarnika. Za pierwszym razem najlepiej obserwować stopień wypieczenia skórki.