Przepis

wyrabianie
65 min
wyrabianie
1. W misie mieszamy ze sobą wodę, mąkę, drożdże, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżkę oliwy. Zagniatamy, a następnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem na elastyczne ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podwojenie objętości powinny zająć około 45-60 minut.
przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
2. Szpinak przesmażamy z czosnkiem na 1 łyżce oliwy, aż odparuje z niego cały płyn. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli używamy świeżego szpinaku w liściach, można go lekko pokroić.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią, aby je odgazować. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dość cienko wałkujemy na prostokąt o jednym boku wyraźnie dłuższym. Na powierzchni ciasta na paluchy rozsmarowujemy Smakowitą pastę z ziaren fasoli z ziołami i wykładamy przesmażony szpinak.
formowanie
25 min
formowanie
4. Ciasto z nadzieniem kroimy ostrym nożem lub nożem do pizzy na 6-8 pasów. Każdy z pasów dzielimy jeszcze raz na pół i zawijamy je ze sobą jak warkoczyk. Tak przygotowane paluchy ze szpinakiem przekładamy na blachę i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Wyrośnięte paluchy ze szpinakiem pieczemy w 220 stopniach C przez około 15-20 minut lub do zarumienienia. Studzimy na kratce kuchennej.
Pasta z fasoli z ziołami
Chcesz wzbogacić swoje ulubione kanapki o wyjątkowy smak i naturalne źródło błonnika? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z ziołami sprawdzi się idealnie!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej