Mam słabość do drożdżowych wypieków ze szpinakiem. Wszelkiego rodzaju odrywanych chlebków i zawijańców. Czasem farsz wzbogacam np. o kozi ser i żurawinę, innym razem o ziołową pastę z fasoli jak dzisiaj.
Ciasto podzieliłam na paseczki, posmarowałam pastą i ozdobiłam szpiankowym farszem, a potem poskręcałam jak warkocze. Wyszły z tego zielonkawe paluchy, które nie tylko będą świetną imprezową lub piknikową przekąską, ale także ciekawym dodatkiem np. do kremowej zupy.
Kto upiecze paluchy ze szpinakiem i pastą z fasoli?
Witam. Czy mąkę pszenną mogę zastąpić pszenną pełnoziarnistą?
Czy zmienią się wtedy proporcje drożdży np. ?
Pozdrawiam serdecznie.
Można, ale paluchy będą bardziej zbite i trzeba będzie zwiększyć ilość wody 🙂 drożdże bez zmian