Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż stanie się elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do misy i zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 12 części. Z każdej z nich formujemy długiego palucha. Szparagom odcinamy twarde końcówki.
formowanie
3 min
formowanie
4. Szparagi obwijamy w szynkę i wtapiamy je w uformowane paluchy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane paluchy zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paluchy pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut, aż staną się rumiane.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej