Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz sezamu i białka. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj je jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno wyrosnąć.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon. Rulon pokrój na 10 równych części. Z każdej części uformuj cienki rulon. Rulony ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Każdy paluch posmaruj białkiem i posyp sezamem. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 15 minut aż paluchy lekko zbrązowieją.
Smakowita
Paluchy podajemy ze Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min