Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz maku, sezamu i białka. Zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, a następnie jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 h.
formowanie
formowanie
3. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj rulon. Rulony posmaruj białkiem, obsyp makiem i sezamem, a następnie przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz paluchy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita
Rozkrojone posmaruj Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min