Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Aktywny zakwas łączymy z mąkami, makiem, oliwą, solą i letnią wodą. Po 5 minutach wyrabiania przekładamy elastyczne ciasto do keksówki (11x24 cm) posmarowanej oliwą i obsypanej makiem.
wyrastanie
600 min
wyrastanie
2. Wyrównujemy wierzch ciasta mokra dłonią lub łyżką. formę przykrywamy folią lub ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc (8-10h).
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Następnego dnia wyjmujemy formę z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach, następnie 20 w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej