Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz maku, sezamu i białka. Zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, a następnie jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 h.
formowanie
3 min
formowanie
3. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj rulon. Rulony posmaruj białkiem, obsyp makiem i sezamem, a następnie przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz paluchy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Asia 20 maja 2016 o 16:09
    Ocena:

    Pychotka !!!
    Uwielbiam twoje przepisy – są proste a przy tym znakomite. W piękny sposób przedstawiasz nam swoją pasję do pieczenia. Na sam widok zdjęć już chce sie próbować a co dopiero jak zapach się poczuje w calym domu.
    Bardzo się cieszę że trafilam na twoją stronę.

  • Marcin 4 lutego 2015 o 06:47

    Oprócz sztuki piekarskiej wyrabiasz też sztukę pisarską, z tego co obserwuję.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej