Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Ciasto będzie elastyczne, ale trochę luźne.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 3 godziny.
przygotowywanie nadzienia
10 min
przygotowywanie nadzienia
3. Szpinak wrzucamy na dużą patelnię i podgrzewamy ok. 10 minut, aż się rozmrozi. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chilli i przyprawy. Dodajemy również śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Farsz studzimy.
formowanie
4 min
formowanie
4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i podsypujemy mąką krótko zagniatając, aby ciasto się nie lepiło. Wałkujemy cienko na duży prostokąt. Na środku wykładamy szpinakowy farsz i zostawiamy \\\\\\\\\\\\\\\"ramki\\\\\\\\\\\\\\\" puste. Ciasto dzielimy na 6 prostokątów, każdy z nich zginamy na pół. Układamy je ciasto w formie keksówce wyłożonej pergaminem (10x24cm).
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
5. Przykrywamy ściereczką na godzinę.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Chleb pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej