Odrywane chleby cieszą się chyba sporą sympatią czytelników i ja również lubię je piec. Świeżo upieczony i krótko ostudzony chleb, który można odrywać kawałek po kawałeczku to poezja. A do tego pomiędzy jego kromkami znajduje się smakowity farsz. Latem to może wersja piknikowa lub na słodko z jagodami – zimą z kapustą i grzybami zamiast pasztecików. Polecam też szpinakowy wieniec miłośnikom tych zielonych liści.
Z odrywanych chlebów chyba największym zainteresowaniem cieszy się wersja ze szpinakiem. Wzbogacam go czasem o kozi ser i żurawinę. Tym razem również wybrałam szpinak, chociaż w wersji podstawowej, a zmiany wprowadziłam w recepturze na ciasto. Zamiast drożdży sięgnęłam po aktywny zakwas i tak powstał odrywany chleb na zakwasie ze szpinakiem.
Zakwas żytni jest ważnym składnikiem odrywanego chleba na zakwasie ze szpinakiem. Żeby go upiec potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na odrywany chleb na zakwasie ze szpinakiem i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Jaka jest temperatura wypieku.
40 minut w 190 stopniach
Kocham Cię za ten przepis ♡
🙂