) z pierogów lub pasztecików to znam świetny sposób jak go wykorzystać.

Na blogu jest już kilka przepisów na odrywane chlebki i z tego co pamiętam zawsze cieszyły się sporym zainteresowaniem. Chleb do odrywania można też przygotować w wersji świątecznej z kapustą i grzybami. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Myślę, że śmiało można by zaserwować go do wigilijnego barszczu.

odrywany chleb z kapustą

Odrywany chleb z kapustą i grzybami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych
  • 50 ml oliwy
  • 270 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 g farszu kapusty z grzybami
  • Wierzch: białko
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże i sól. W przypadku drożdży świeżych przygotowujemy wcześniej zaczyn. Powoli wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut.
  2. Elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm. Powierzchnię ciasta pokrywamy kapuścianym farszem, a "ramki" zostawiamy wolne. Prostokąt dzielimy na 9 części. Każdy prostokąt składamy.
  4. Tak przygotowane koperty układamy w formie keksówce wyłożonej pergaminem (zdjęcie). Przyszły chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  5. Wierzch chleba smarujemy białkiem i pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Następnie wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.

podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen