Nocny chleb z batatami i słonecznikiem
Metoda nocna to chyba najprzyjemniejszy sposób wypieku chleba dla początkujących i zabieganych. W przypadku tego przepisu sprawa jest niezwykle prosta, ale chciałam przetestować tę metodę na jesiennym chlebie. Do ciasta pszennego dodałam trochę mąki pełnoziarnistej, prażony słonecznik oraz puree z batatów. Jestem fanką słodkich patatów, z którym można zrobić takie samo puree jak i z naszych polskich ziemniaków. Przemyciłam je do ciasta, aby nabrało smaku, koloru i było przyjemnie wilgotne.
Wyrobione ciasto przełożyłam do keksówki, przykryłam ściereczką i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyciągnęłam formę, aby ciasto doszło do siebie, a w tym czasie rozgrzewałam piekarnik. Cała akcja zajęła mi może kwadrans w kuchni wieczorem i kwadrans rano. A w rezultacie mam smakowity bochenek nocneho chleba z batatami i słonecznikiem 🙂
Drożdże suszone do nocnego chleba z batatami
Drożdże są niezbedne do upieczenia nocnego chleba z batatami i słonecznikiem. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Więcej przepisów na chleby nocne
Jeśli lubicie ten sposób przygotowywania pieczywa, to upieczcie jeszcze nocny chleb ze szparagami. Polecam też nocny chleb okrągły. Ciekawy i trochę bardziej wymagający bochenek to portugalski chleb wodny.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
W razie wątpliwości piszcie w komentarzu pod przepisem. Chętnie dowiem się też, jak smakowały Wasze nocne chleby:)
Wasze komentarze