Nocne bułeczki cebulowe
Nocne bułeczki, bo tak je nazywam, są to bułki przystosowane do długiego wyrastania. Czas na ich wyrastanie niekoniecznie musimy przeznaczyć na spanie, można ten proces odwrócić- bułki zagnieść rano i cieszyć się nimi wieczorem. Niezależnie od wybranej pory, najważniejszym aspektem jest to, że przez dłuższą chwilę (6-8 godzin) wymagają naszej zerowej uwagi. Ma to swoje plusy, nie ma to swoich minusów:)
Do bułeczek możecie dodać dowolne dodatki- od ziaren po orzechy, czy suszone owoce. Ja za każdym razem staram się eksperymentować, wobec tego dzisiaj w nocy w moim cieście wylądowała cebula. Bułeczki okazały się przepyszne, ale ostrzegam, że jest to dość ryzykowne połączenie- raczej nie będą pasować do dżemów i konfitur:)
Więcej przepisów na pieczywo nocne
Jeśli lubicie ten sposób przygotowywania pieczywa, to upieczcie jeszcze nocny chleb ze szparagami. Polecam też nocny chleb okrągły.
Pytania o pieczenie chleba w domu
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe nocne wypieki 🙂
Co robimy z cebulą – w jaki sposób ją przygotowujemy i kiedy dodajemy do ciasta?
Proszę usmażyć pokrojoną w drobną kostkę na niewielkiej ilości oleju i dodać do ciasta po wystudzeniu. Cebulę dodajemy na początku mieszania składników. Cebulkę można też po usmażeniu odsączyć z tłuszczu rozsypując ją na ręczniku papierowym.
W tytule i początkowym opisie jest mowa o nocnych bułeczkach ale już w szczególowym opisie jest o wyrastaniu przez 30 min ?
Najpierw bułeczki wyrastają 6-8 godzin, następnie 30 minut. Wszystko jest w opisie. Pozdrawiam.