Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól i wlewamy stopniowo mleko. Wyrabiamy do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć plastyczne i klejące się do rąk. Warto zmoczyć dłonie wodą.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy zmoczoną wodą dłonią lub łyżką. Posypujemy makiem i przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.

pieczenie
37 min
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i 210 stopni. Chleb dopiekamy 27 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej