Mleczny chleb żytni na zakwasie
Chleby żytnie na zakwasie z natury są w smaku trochę kwaskowate, dlatego lubię je załagodzić np. dodatkiem twarogu albo mleka. Tym razem zachęcam do spróbowania przepisu na mleczny chleb żytni na zakwasie!
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie macie go w domu, a chcecie wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajduje się mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już macie wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – można zacząć przygotowania! Przeczytajcie przepis na mleczny chleb żytni na zakwasie i napełnijcie dom zapachem smakowitego chleba.
A jeśli macie pytania o pieczenie chleba na zakwasie – zapraszam do poradnika „Jak zacząć piec chleby na zakwasie?”.
Więcej przepisów na domowy chleb na zakwasie?
Na blogu pojawiły się też przepisy na takie domowe bochenki:
- chleb żytni 100% na zakwasie
- domowy chleb żytni
- żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem
- chleb żytni na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej
Podziel się swoimi doświadczeniami!
Chciałabym usłyszeć, jak Wam wyszedł ten mleczny chleb żytni na zakwasie. Koniecznie podzielcie się swoją opinią czy zdjęciammi w komentarzach. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia smakowitych wypieków!