Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy lub wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut. Gdy będzie elastyczne zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą.
wyrabianie
60 min
wyrabianie
2. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na stolnicę, odsypujemy mąką i chwilę zagniatamy. Dzielimy na 6 części. Z każdej z nich odrywamy kawałek ciasta z którego lepimy kulkę, a z reszty formujemy bułeczki, które kładziemy na blasze. Na wierzchu każdej bułeczki umieszczamy kuleczkę, tworząc \\\"czapeczkę\\\". Bułeczki przykrywamy ściereczką, zostawiamy w cieple na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopi. Miseczki chlebowe pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu studzimy. Następnie wierzch bułeczek ścinamy i wydrążamy środek, uzyskując miseczki chlebowe z \\\"pokrywką\\\".
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • monika 20 września 2013 o 09:17

    Czy zamiast drozdzy suszonych moge dac swieze? O ile pamietam odpowiednik 1 lyzeczki suszonych drosdzy to 8g swiezysz.

    • Tosia 21 września 2013 o 09:20

      Oczywiście, suszone drożdże można zastąpić świeżymi i dokładnie według takiego przelicznika. Ze świeżych drożdży należy przygotować zaczyn, uaktywniając je w letniej wodzie. W razie dodatkowych pytań służę pomocą.
      Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z ziołami
Chcesz wzbogacić swoje ulubione kanapki o wyjątkowy smak i naturalne źródło błonnika? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z ziołami sprawdzi się idealnie!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej