Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże instant, sól oraz miód. Stopniowo dolewamy wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie zagniatamy tak długo, aż ciasto na bułki stanie się elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na bułeczki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrastanie zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
35 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane miodowe bułeczki skrapiamy letnią wodą i posypujemy makiem np. niebieskim. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Miodowe bułeczki z makiem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C i pieczemy przez 15 minut lub do momentu, aż będą rumiane.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 29 sierpnia 2016 o 02:44

    Pierwszy chlebowo-bułkowy wypiek, który totalnie schrzaniłam. Raz że 4 łyżeczki drożdży (robiłam z dwukrotnej ilości) to zdecydowanie za dużo (nie przeczytałąm komentarza) i bułki rozrosły się na boki. To w sumie byłby tylko estetyczny efekt, ale niestety zupełnie zapomniałam o nich w trakcie drugiego wyrastania (rozdzieliłam na dwa razy, tak jak w nowszych przepisach) i drożdze zdaje się wyczerpały swój potencjał. Więc przynajmniej wiem, co się wtedy dzieje…. ciasto oklapło, podobnie jak pod wpływem nagłej niskiej temperatury, tyle że już się nie podniosło. No więc takie dziwne pomarszczone placki mi wyszły, ale oczywiście własnoręcznie upieczone trzeba dzielnie zjeść. ? Jeszcze nie próbowałam, może nie będzie tak źle….
    Nie oceniam więc, bo bułki pewnie będą do d…, ale nie z winy przepisu. :/

  • iza82 26 listopada 2014 o 20:00

    Pyszne cudowne bułeczki:)teraz żałuję że tylko 4 zrobiłam:(i właśnie dlatego mam pytanie,czy jak będę robić z podwójnej porcji to 4 lyzeczki drożdży dodać?bo to wydaje mi sie za dużo.ale znów nie chce za mało dodać.proszę o radę.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Gold
Wariant GOLD z dodatkiem masła to nowy mix, którego przyjemny, maślany smak płynie z połączenia olejów i tłuszczów roślinnych oraz masła.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej