Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier z kwiatami bzu, drożdże, sól. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. W drugim topimy masło. Wlewamy na przemian mleko z masłem i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na 1 h.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie formujemy z ciasta 8 bułeczek, w razie potrzeby, podsypujemy odrobiną mąki. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem z kwiatami bzu. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 17 min