Jesień mocno kojarzy mi się z ciastem marchewkowym, które zawsze piekę chociaż raz w sezonie. Idąc tym tropem myślowym postanowiłam tartą marchewkę dodać do ciasta drożdżowego. Aby było bardziej pomarańczowe, zamiast wody dodałam sok marchewkowy. Efekt mnie pozytywnie zaskoczył!
Pyszne
Dlaczego nie ma podanych ilości składników?
Dziwna sprawa, ja widzę składniki 🙂
mąka pszenna typ 650 400 g
sól 1,5 łyżeczki
suszonych drożdży instant 2 łyżeczki
tartej marchewki 150 g
soku marchewkowego 250 ml
Mam pytanko co zamiast mąki pszennej.Potrzebuję zamiennik aby były bezglutenowe i tez takie pyszne i puszyste?
Niestety mąki bezglutenowe średnio się nadają do upieczenia puszystych bułeczek. Ale mogę zaproponować jakiś przepis na fajny bezglutenowy chleb: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/ 🙂