Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Banany rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
wyrabianie
65 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, rozgniecione banany, szczyptę soli. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto przed 5 minut, aż będzie elastyczne (może się przy tym lekko kleić). Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
7 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy dwa rulony i wycinamy paseczki, z których formujemy kulki podobnej wielkości (ok. 40 sztuk).
formowanie
10 min
formowanie
4. W rondlu topimy masło, dodajemy cukier i cynamon. Formę z kominem (do babki) smarujemy masłem. Każdą kulkę zamaczamy w cynamonowym maśle, a następnie układamy ciasno w formie.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowaną formę zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
6. Chlebek pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, metodą góra-dół. Formę z upieczonym chlebkiem odwracamy dnem do góry i przerzucamy na tacę lub talerz, studzimy.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • wiola 8 kwietnia 2017 o 22:56

    Witam! Zaintrygował mnie bardzo ten chlebek i przyznam,że jest to totalna nowość w mojej słodkiej kuchni. Wyszedł pysznie maślano-cynamonowy .a to,że nie trzeba go kroić tylko odrywać jest bardzo fajne ?

  • Majka 29 grudnia 2016 o 20:46
    Ocena:

    Cudny, pyszny, puszysty 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej