Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże i sól. Wlewamy powoli letnią wodę, ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem w na godzinę w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, robimy na środku dziurkę delikatnie ją rozszerzamy. Tak przygotowane bajgle zostawiamy na blaszce wyłożonej pergaminem pod przykryciem na 30 minut w ciepłym miejscu.

gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta

4. Gotujemy wodę z cukrem. Wyrośnięte bajgle wrzucamy do wody, gotujemy po ok. 30 sekund z każdej strony. Bajgle odsączamy z wody, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.

pieczenie
17 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy. Bajgle pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej