Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże i sól. Wlewamy powoli letnią wodę, ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem w na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, robimy na środku dziurkę delikatnie ją rozszerzamy. Tak przygotowane bajgle zostawiamy na blaszce wyłożonej pergaminem pod przykryciem na 30 minut w ciepłym miejscu.
gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta
4. Gotujemy wodę z cukrem. Wyrośnięte bajgle wrzucamy do wody, gotujemy po ok. 30 sekund z każdej strony. Bajgle odsączamy z wody, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy. Bajgle pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej