Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże i sól. Wlewamy powoli letnią wodę, ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem w na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, robimy na środku dziurkę delikatnie ją rozszerzamy. Tak przygotowane bajgle zostawiamy na blaszce wyłożonej pergaminem pod przykryciem na 30 minut w ciepłym miejscu.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
4. Gotujemy wodę z cukrem. Wyrośnięte bajgle wrzucamy do wody, gotujemy po ok. 30 sekund z każdej strony. Bajgle odsączamy z wody, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy. Bajgle pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczone bajgle podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min