Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, passatę pomidorową, oliwę, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, w każdej z nich robimy delikatnie palcem dziurkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Bajgle zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 minut. W tym czasie gotujemy wodę z cukrem.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
5. Bajgle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Następnie odsączamy z wody, smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem.
pieczenie
pieczenie
6. Bajgle wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach, aż się zarumienią.
Smakowita
Upieczone bajgle podajemy ze Smakowitą \\\"4 ziarna\\\"
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min