Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, passatę pomidorową, oliwę, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem do wyrośnięcia.
formowanie
4 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, w każdej z nich robimy delikatnie palcem dziurkę.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Bajgle zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 minut. W tym czasie gotujemy wodę z cukrem.
gotowanie ciasta
10 min
gotowanie ciasta
5. Bajgle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Następnie odsączamy z wody, smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Bajgle wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach, aż się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej