Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i posiekaną drobno botwinkę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, a w środku robimy dziurkę owijając bajgla wokół palca.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bajgle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta
5. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy uformowane bajgle i gotujemy po 30 sekund na stronę. Następnie odsączamy z wody i smarujemy z wierzchu jajkiem. Dodatkowo możemy posypać np. makiem.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Bajgle wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej