Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Młode buraczki odcinamy, dokładnie szorujemy i kroimy w kosteczkę. Łodygi i liście botwinki dokładnie myjemy i siekamy. Na maśle podsmażamy botwinkę przez kilka minut, następnie wlewamy sok z buraków z kefirem i podgrzewamy jeszcze minutę.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i koperek. Wlewamy powoli botwinkę z kefirem i sokiem z buraków i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach otrzymamy elastyczne, różowe ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) smarujemy oliwą lub masłem, obsypujemy łyżka bułki tartej lub mąką i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i stawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy oliwą i wkładamy do pieca. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min