Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki poza wodą. Powoli zacznij dolewać wodę do składników suchych i rozpocznij zagniatanie ciasta. Zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję, nieco przypominającą ciepłą plastelinę. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno urosnąć. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, zagnieć je i uformuj bagietkę ze szpiczastymi końcówkami. Ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 1 godzinę.
pieczenie
20 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw blachę z bagietką i piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Asia 12 marca 2015 o 17:08
    Ocena:

    Jak dla mnie troche za bardzo „zbite”, ale smakuja super!

  • Barbara 7 października 2014 o 01:09
    Ocena:

    Dziękuję za super przepisy – są super. Pozdrawiam.

  • patka 15 marca 2013 o 00:00

    Hmmm, smakkowicie wyszly, takie konkretne, z ziarnkami, takie „pełne” i o dziwo wyrosły jeszcze dodatkowo w piekrniku! Fajne, do powtórzenia! Polecam;)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej