Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, sól i drożdże. Wlej mleko i zacznij zagniatać ciasto. Po wlaniu mleka powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i dalej zagniatać ciasto. Wlewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się przyklejać do rąk. Zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski i pokrój na 4 równe kawałki. Z każdego uformuj kształt pół-bagietki (małej, ale podłużnej bułeczki). Odstaw je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia jeszcze na ok. 45 minut do wyrośnięcia pod materiałową szmatką.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej