Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Kus kus zalej wrzątkiem lekko ponad jego wysokość. Przykryj talerzem i poczekaj aż spęcznieje. Odstaw do ostygnięcia. Pomieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, drożdże i sól. Dodaj kus kus i powoli zacznij dolewać wodę. W miarę dolewania małych porcji wody zagniataj ciasto. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego momentu jeszcze 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij wyrośnięte ciasto i uformuj z niego długi rulon. Ułóż go w głębokiej, wyłożonej papierem do pieczenia (lub nieprzywierającej) formie do pieczenia opierając rulon o jej dłuższy bok. Do drugiego boku przymocuj \"ściankę\" z folii aluminiowej. Odstaw ponownie do wyrośnięcia jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bagietkę ok. 15 minut aż lekko zbrązowieje,a po wsadzeniu w nią wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 15 min