Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy jogurt, cukier, suszone drożdże instant, cynamon i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na bułeczki ręcznie lub mikserem przez ok. 5-6 minut
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Po tym czasie ciasto na bułeczki powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je w kostkę (ja nie obierałam). Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Podsmażamy 3 minuty, następnie dodajemy miód i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż jabłka się skarmelizują. Masę jabłkową studzimy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto na bułki przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy i przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na 30 minut do drugiego wyrastania.
przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu
5. Po tym czasie, na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie spodem szklanki. Na środek wykładamy nadzienie, a boki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej