Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy mikserem jeszcze 2 minuty, aż ciasto stanie się elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
formowanie
2 min
formowanie
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o jednym dłuższym boku i o grubości 0,5 cm. Smarujemy masłem cynamonowym, zostawiamy brzegi wolne, posypujemy pokrojonym w kostkę jabłkiem.
formowanie
5 min
formowanie
4. Zginamy ciasto na pół, dzielimy na 12 pasków. Każdy z nich nacinamy, zostawiając końcówkę nieprzeciętą i zaplatamy jak warkoczyk. Następnie formujemy spirale w kształcie bułeczki. Końcówkę ciasta przeplatamy przez środek przyszłej bułeczki, tworząc supełek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 17 minut w 180 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej