Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże i sól. Powoli zacznij dolewać wodę do mieszanki i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i dodatkowo jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Z ciasta uformuj okrągły bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
pieczenie
50 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 30-35 minut aż zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika, ostudź. Pokrój chleb cięciami krzyżowymi, dość głęboko, aby można było oderwać małe kawałki. Rozpuść masło z poszatkowanym czosnkiem. Polej chleb z góry czosnkowo-maślaną mieszanką, starając się wlewać ja w nacięcia i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze 15 minut, aż kawałki zaczną brązowieć. Podawaj ciepły, do odrywania po kawałku.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej