Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy miód, sól, drożdże, jajko. Stopniowo wlewamy letnią, zaparzoną herbatę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie odpowiednio elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony pełnoziarnistą mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich robimy kulkę, którą spłaszczamy i wałkujemy na owalny placek. Zawijamy tworząc rulon, odwracamy go w kształt rogala, tak aby końce się nie dotykały.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Rogale pieczemy metodą góra-dół przez 16 minut. Następnie otwieramy piekarnik, smarujemy z wierzchu rogaliki białkiem i posypujemy pszczelim pyłkiem. Dopiekamy jeszcze 3-4 minuty. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min