Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, topione masło, drożdże. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
3. Ciasto odgazowujemy, wałkujemy na okrągły gruby placek. dzielimy nożem na 8 części. Na końcu każdego utworzonego trójkąta kładziemy kawałek obranego jabłka, posypujemy odrobiną cynamonowego cukru i zawijamy jak rogala.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane rogale zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 35 min
Czas wyrastania: 1 godz 20 min
Czas wypieku: 15 min