Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami i solą. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą, aby płyn był letni. Wlewamy stopniowo wodę z mlekiem oraz oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Ciasto wkładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

przygotowanie farszu
5 min
przygotowanie farszu

3. W misie mieszamy ser typu capri z drobno pokrojoną mozzarellą, dodajemy ulubione przyprawy lub zioła i lepimy 7 kulek z farszu.

porcjowanie
1 min
porcjowanie

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części.

Nadziewanie
5 min
Nadziewanie

5. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Na środku placka kładziemy serowy farsz, boki ciasta zwijamy ku środkowi tworząc sakiewkę.

Przygotowanie do grillowania
5 min
Przygotowanie do grillowania

6. Nadziane placuszki spłaszczamy ręką i wałkujemy ponownie na płaski placek. Czynność powtarzamy. Tak przygotowane chaczapuri kładziemy na blasze/tacy. W tym czasie rozgrzewamy grilla.

grillowanie
8 min
grillowanie

7. Chlebki kładziemy na ruszcie. Chaczapuri grillujemy przez ok. 4 minuty, następnie przekładamy chlebki na drugą stronę i grillujemy jeszcze 4 minuty (lub dłużej, jeśli będzie taka potrzeba, bo np. grill był za słabo rozpalony). Gotowe chlebki smarujemy Vege Pajdą, podajemy na ciepło lub na zimno.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej