Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Na patelni podsmażamy przez 5 minut posiekane drobno kurki, przyprawiamy do smaku, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Dorzucamy podsmażone kurki, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 21 części, z każdej kulki formujemy długi paluszek.
drugie wyrastanie
10 min
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane paluchy kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
pierwsze wyrastanie
14 min
pierwsze wyrastanie
5 Grissini pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 14 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej