Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na patelni podsmażamy przez 5 minut posiekane drobno kurki, przyprawiamy do smaku, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Dorzucamy podsmażone kurki, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 21 części, z każdej kulki formujemy długi paluszek.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane paluchy kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
5 Grissini pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 14 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 44 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 14 min