Przepis

wyrabianie
wyrabianie
1. Wsypujemy mąkę do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, oliwę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy i przekładamy do żaroodpornej formy skropionej oliwą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Focaccię z wierzchu dekorujemy oczyszczoną botwinką i serem feta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut, następnie 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej