Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki poza wodą i papryczkami. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, a po jej osiągnięciu jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj warstwą folii aluminiowej i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski. Ceramiczną, prostokątną formę natłuść oliwą i wyłóż nią ciasto. W cieście równomiernie \"zatop\" kawałki papryczek. Odstaw pod materiałową szmatką do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieje.
Smakowita
Przed podaniem możesz jeszcze dodatkowo skropić oliwą lub posmarować Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 50 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min