Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij nalewać wodę i zagniatać ciasto aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Zagniataj ciasto kilka minut, ale nie zbyt długo, aby bakłażan nie zaczął puszczać wody.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej foremki i uklep je. Przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 1 godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
4.W ciasto powbijaj małe gałązki rozmarynu. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ok. 20-25 minut aż focaccia lekko zbrązowieje z góry. Wytnij z ciasta małe prostokąty przed podaniem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • mopswkuchni 2 września 2014 o 09:36

    Z bakłażanem widzę focaccię po raz pierwszy. Super pomysł 🙂 Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej