Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Mieszamy łyżką składniki na zaczyn: 65 g mąki pszennej chlebowej, 3 g drożdży instant oraz 65 ml wody - do połączenia się. Odstawiamy szczelnie przykryte na 10 godzin. Jeśli jest bardzo ciepło, można czas wyrastania skrócić do 8 godzin.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy obie mąki, sól oraz stopniowo dolewamy wodę - jednocześnie zarabiając ciasto do uzyskania miękkiego, delikatnego ciasta. Następnie energicznie zagniatamy ciasto, aż stanie się bardzo elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na domowy chleb dożynkowy odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2,5 godziny lub do podwojenia objętości.
formowanie
10 min
formowanie
4. Z ciasta chlebowego odcinamy niewielką ilość do przygotowania dekoracji (jeśli decydujemy się je robić), a z pozostałej części formujemy prostokątny bochenek i przekładamy go na pergamin.
formowanie dekoracji
15 min
formowanie dekoracji
5. Mniejszy kawałek ciasta chlebowego dzielimy na niewielkie kawałki. Każdy rolujemy na cieniutki pasek i zaplatamy tak jak na zdjęciu. Przygotowane dekoracje układamy na zwilżonym wodą bochenku. Układamy też pestki dyni lub słonecznika.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
6. Przygotowany bochenek domowego chleba dożynkowego przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięty domowy chleb dożynkowy pieczemy przez 40 minut lub do momentu, aż będzie odpowiednio zarumieniony.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej