Przepis

wyrabianie
65 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z olejem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
3 min
formowanie
2. Ciasto na czosnkowe supełki dzielimy na 12 podobnej wielkości części.
wyrastanie
33 min
wyrastanie
3. Z każdej części formujemy wałeczek, który zakręcamy w dowolny supełek. Uformowane bułeczki kładziemy w odstępach na blasze, zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
4. Klarowane masło lub olej krótko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy poszatkowany drobno czosnek i zioła.
przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu
5. Wyrośnięte bułeczki - czosnkowe supełki smarujemy z wierzchu czosnkowym masłem/olejem przy pomocy pędzelka.
pieczenie
18 min
pieczenie
6. Bułeczki - czosnkowe supełki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, metodą góra-dół przez 18-20 minut, aż będą rumiane z wierzchu,
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Julia 7 sierpnia 2021 o 14:22
    Ocena:

    Pyszne i proste, te ciasto jest trochę klejące ale nie było większych problemów. Tylko nie zarumieniły się jak na obrazku :/ ale i tak mogę polecić

  • Agnieszka 19 lutego 2021 o 09:42

    Dzień dobry, proszę mi podpowiedzieć, dlaczego ciasto mi się cały czas klei?? Odmierzyłam wszystkie składniki bardzo dokładnie. Najpierw wyrabiałam je mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Po 10 minutach było bardzo klejące wiec dostałam troszkę mąki i wyrabiałam dalej ręką kolejne 10 minut. Ciasto nadal jest bardzo klejące. Niby elastyczne, ale nie ma mowy żeby je uformować w kule. Zostawiłam do wyrośnięcia, ale nie wiem jak z tego ciasta uformuje bułki. Piekłam z Pani przepisów chleb z cebulą oraz małpi chleb i obydwa wyszły super. Wyrabiałam 6 minut mikserem. Natomiast przepisy na bułki zawsze u mnie kuleją, ciasto mi się nie chce wyrobić. Ma Pani jakiś pomysł dlaczego tak jest?? Pozdrawiam

    • Małgosia 25 kwietnia 2021 o 20:34

      Przy tych proporcjach ciasto nie powinno się kleić, tym bardziej, że ma sporo tłuszczy w składzie. Proszę sprawdzić proporcje – być może wkradł się jakiś błąd?

  • Paweł 1 kwietnia 2020 o 11:11

    Wg mnie zdecydowanie za krótki czas pieczenia w przepisie
    Pozdrawiam

  • Karolina 4 stycznia 2019 o 11:45

    Witam, chciałabym sie dowiedzieć czy używacie jakiś konkretnych drożdży ??

  • Dorota 22 października 2018 o 00:22
    Ocena:

    Wyszły obłędne. Szkoda że nie można zdjęcia wrzucić. <3

  • Majka 26 września 2017 o 22:14
    Ocena:

    Wyszły przepysznie ?

  • Zofia 27 marca 2017 o 10:41
    Ocena:

    No , przykro mi bardzo, ale coś mi nie wyszło. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Tylko pieczenie w podanym czasie, nie zarumieniło bułeczek. Zwiększyłam czas pieczenia do wspomnianego zrumienienia. Tylko , że były bardzo spieczone. Smaczne, ale spieczone. Zrobiłam też paluchy ze szpinakiem. Piekłam tyle czasu, ile podano w przepisie. Były blade jak nie wiem co. No, i kształty wyszły różne, różniste, ha, ha. Ale smaczne, a jeszcze z barszczykiem czerwonym – wspaniałe-.. Muszę popracować nad techniką zwijania paluchów. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję , za takie mało problematyczne przepisy, składniki podane w taki sposób, że nawet ja zrozumiałam ha,ha. Będę dalej się doskonalić. Wszystkiego dobrego.

    • Tosia 27 marca 2017 o 15:46

      Dzień dobry,
      wydaje mi się, że ma Pani po prostu problem z piekarnikiem, może wkłada Pani do jeszcze nie nagrzanego piekarnika, albo grzałka jest popsuta i nie dopieka. Innym przepisy wychodzą i nikt nie ma problemu z tym, że coś się nie dopiecze i wychodzi blade, więc to raczej u Pani coś się dzieje 🙂
      Pozdrawiam i powodzenia!

  • Justyna 20 marca 2017 o 15:58
    Ocena:

    Wyszły przepyszne

  • kasia 20 stycznia 2017 o 18:34

    super przepisy

    • Chlebowscy 20 stycznia 2017 o 19:58

      Bardzo nam miło! Mamy nadzieję, że strona będzie źródłem inspiracji do pieczenia 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej