Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę i kakao wsypujemy do misy, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, maliny i sól. Do letniej wody dodajemy zakwas, mieszamy i wlewamy do suchych składników, powoli wyrabiając ciasto (użyłam miksera).
wyrastanie
wyrastanie
2. Po ok. 5 minutach ciasto powinno być elastyczne, zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i umieszczamy go w w wiklinowym koszyku (posypanym mąką lub wyłożony ściereczką) złączeniem ku górze. Koszyk przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę. Przyszły bochenek nacinamy z wierzchu według fantazji i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.
Smakowita
Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min