Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę i kakao wsypujemy do misy, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, maliny i sól. Do letniej wody dodajemy zakwas, mieszamy i wlewamy do suchych składników, powoli wyrabiając ciasto (użyłam miksera).
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Po ok. 5 minutach ciasto powinno być elastyczne, zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i umieszczamy go w w wiklinowym koszyku (posypanym mąką lub wyłożony ściereczką) złączeniem ku górze. Koszyk przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę. Przyszły bochenek nacinamy z wierzchu według fantazji i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej