Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest lekko klejące, możesz oprószyć je mąką. Zagniataj w sumie 4 minuty.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Następnie pozostaw ciasto w misce i odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego bagietkę. Ułóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż na niej bagietkę, tak aby jedna z długości przywierała do boku blachy (to powstrzyma rozrost na boki). Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bagietkę do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min