Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest lekko klejące, możesz oprószyć je mąką. Zagniataj w sumie 4 minuty.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Następnie pozostaw ciasto w misce i odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego bagietkę. Ułóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż na niej bagietkę, tak aby jedna z długości przywierała do boku blachy (to powstrzyma rozrost na boki). Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bagietkę do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej