Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Mąkę łączymy z suszonymi drożdżami i letnią wodą. Mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc (Ok. 8-10 godzin)
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
2. Następnego dnia nad rondlem z gotująca się wodą umieszczamy miskę z połamaną czekoladą i topimy ją w kąpieli wodnej, studzimy.
mieszanie składników
2 min
mieszanie składników
3. Wsypujemy do misy mąkę, sól, drożdże, przygotowany wcześniej zaczyn poolish, topioną czekoladę oraz letnią wodę.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
4. Całość wyrabiamy mikserem przez ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy marcepan pokrojony na kawałki i jeszcze raz miksujemy. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
5. Przekładamy ciasto do misy, przykrywamy folią lub ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
6. Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy podłużne bagietki. Układamy je między fałdami ściereczek (widoczne na zdjęciu). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
7. Wyrośnięte bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni przez ok. 20-25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej