Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, mąkę, sól - suche składniki dokładnie mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą (powinny osiągnąć temperaturę ok. 32-36 stopni), odstawiamy. Do misy z suchymi składnikami powoli dolewamy letnie mleko, letnią wodę, dwa jajka, jogurt naturalny i olej. W tym czasie ciasto cały czas mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy mikserem przez kilka minut. Jeśli nie mamy miksera, wyciągamy ciasto z misy i przekładamy na obsypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Misę oprószamy mąką i wkładamy do niej wyrobioną kulę z ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
8 min
formowanie
3. Po godzinie ciasto ponownie przenosimy na blat oprószony mąką i zagniatamy przez dwie minuty. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy w ręce i zginamy w pół w taki sposób, w jaki lepimy pierogi. Ciabattę odwracamy łączeniem ku dołowi i formujemy owalny, lekko kwadratowy kształt. Gotową ulepioną bułeczkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, gładką stroną ku górze. Czynność powtarzamy 11 razy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Ciabatty przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Każdą ciabattę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy odrobiną sezamu. Pieczywo wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce lub pergaminie.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej