Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, mąkę, sól - suche składniki dokładnie mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą (powinny osiągnąć temperaturę ok. 32-36 stopni), odstawiamy. Do misy z suchymi składnikami powoli dolewamy letnie mleko, letnią wodę, dwa jajka, jogurt naturalny i olej. W tym czasie ciasto cały czas mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy mikserem przez kilka minut. Jeśli nie mamy miksera, wyciągamy ciasto z misy i przekładamy na obsypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Misę oprószamy mąką i wkładamy do niej wyrobioną kulę z ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Po godzinie ciasto ponownie przenosimy na blat oprószony mąką i zagniatamy przez dwie minuty. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy w ręce i zginamy w pół w taki sposób, w jaki lepimy pierogi. Ciabattę odwracamy łączeniem ku dołowi i formujemy owalny, lekko kwadratowy kształt. Gotową ulepioną bułeczkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, gładką stroną ku górze. Czynność powtarzamy 11 razy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Ciabatty przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Każdą ciabattę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy odrobiną sezamu. Pieczywo wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce lub pergaminie.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min