Przepis

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz dodatkowych 150 g mąki żytniej. Pomieszaj łyżką, aby stworzyć jednolitą masę, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
2. Po upływie tego czasu dodaj dodatkową porcję mąki i zagnieć ciasto rękami. Uformuj z niego długą, płaską bułkę na kształt ciabatty. Ułóż ją w wyłożonej papierem do pieczenia formie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę z ciastem i piecz ok. 30 minut. Aby sprawdzić, czy ciabatta jest już gotowa, wsadź wykałaczkę w ciasto. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, oznacza to, że prawidłowo się upiekła. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej