Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz dodatkowych 150 g mąki żytniej. Pomieszaj łyżką, aby stworzyć jednolitą masę, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
2. Po upływie tego czasu dodaj dodatkową porcję mąki i zagnieć ciasto rękami. Uformuj z niego długą, płaską bułkę na kształt ciabatty. Ułóż ją w wyłożonej papierem do pieczenia formie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę z ciastem i piecz ok. 30 minut. Aby sprawdzić, czy ciabatta jest już gotowa, wsadź wykałaczkę w ciasto. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, oznacza to, że prawidłowo się upiekła. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz
Czas wyrastania: 3 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min