Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ciasto wyrabiamy kilka minut. Stanie się elastyczne, ale będzie trochę klejące.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na noc (co najmniej 8 godzin). Ciasto powinno znacznie urosnąć.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużną ciabattę.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Uformowaną ciabattę kładziemy na blasze wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Ciabattę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 200 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Justyna 28 października 2022 o 09:17

    Czy suszone pomidory użyte w przepisie są z zalewy czy suche ?
    Mam tylko w zalewie

    • Małgosia 28 października 2022 o 13:49

      Zdecydowanie lepiej sprawdzą się suche, ale można wykorzystać takie z zalewy, ale warto je dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.

  • Ela 8 listopada 2016 o 14:34

    Czy można użyć mąki orkiszowej?

  • Ola 20 kwietnia 2016 o 11:42

    piec na termoobiegu czy bez?

    • Tosia 20 kwietnia 2016 o 11:46

      Zawsze pieczemy chleby równo, czyli góra-dół, jeśli inaczej to jest to zaznaczone w przepisie, czyli bez termoobiegu w tym przypadku.

  • tede 9 stycznia 2016 o 17:52

    …uformuj bagietkę… Myślałem, że to miała być ciabatta?

    • Tosia 9 stycznia 2016 o 18:02

      Ciabatta to rodzaj bagietki, słowo to zostało użyte zamiennie, aby ciągle nie powtarzać „ciabatta” 🙂

  • Ania 21 grudnia 2014 o 17:21

    Mam pytanko co do drozdzy:
    to maja byc 3 albo 4 lyzeczki? czy ulamkowo 3/4 jednej lyzeczki ? ;p
    To moj pierwszy wypiek tego typu dlatego pytam 😉
    Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej