Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól, oliwę, posiekane drobno oliwki, suszone pomidory i ser. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 3 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie formujemy z ciasta podłużną ciabattę. Z boków ciasta kładziemy zwinięte ściereczki i przykrywamy ciasto z wierzchu na godzinę.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośniętą ciabattę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni, pieczemy z termoobiegiem przez 5 minut. Następnie ustawiamy góra-dół, 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 6 godz 5 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min