Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól, oliwę, posiekane drobno oliwki, suszone pomidory i ser. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto na ciabattę zostawiamy pod przykryciem na 3 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie formujemy z ciasta podłużną ciabattę. Z boków ciasta kładziemy zwinięte ściereczki i przykrywamy ciasto z wierzchu na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośniętą ciabattę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni, pieczemy z termoobiegiem przez ok. 5 minut. Następnie ustawiamy góra-dół, 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej