Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól, oliwę, posiekane drobno oliwki, suszone pomidory i ser. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto na ciabattę zostawiamy pod przykryciem na 3 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie formujemy z ciasta podłużną ciabattę. Z boków ciasta kładziemy zwinięte ściereczki i przykrywamy ciasto z wierzchu na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośniętą ciabattę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni, pieczemy z termoobiegiem przez ok. 5 minut. Następnie ustawiamy góra-dół, 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Donata 17 września 2019 o 12:24

    Czy chodzi o mozarellę – żółty ser, czy o tę białą np w kulce?

    • Tosia 19 września 2019 o 15:42

      Tak naprawdę to zależy od nas, w obu przypadkach się uda. Ale dla mnie mozzarella to biała kulka 🙂

  • Krystyna 24 sierpnia 2018 o 20:27

    Nie zgsdza mi się czas wyrastania, w opisie 2 godz., na rysunkach 3 a w podsumowaniu 4. 🙁

    • Tosia 28 sierpnia 2018 o 09:45

      Już poprawiłam 🙂
      Ciasto powinno wyrastać najpierw 3 godziny, w drugim etapie godzinę, w sumie 4.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej