Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Na maśle klarowanym podsmażamy przez 3 minuty szpinak. Dodajemy posiekany drobno czosnek, smażymy jeszcze 2 minuty.
mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
2. Mąki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy ziarenka, szpinak, sól. Wlewam oliwę z wodą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
formowanie
1 min
formowanie
3. Ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy.
formowanie
2 min
formowanie
4. Wycinamy prostokąty o podobnej długości (wyszło 12). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem. W cieście można dodatkowo zrobić dziurki widelcem i posmarować oliwą.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Tak przygotowane chrupkie pieczywo pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej