Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Na maśle klarowanym podsmażamy przez 3 minuty szpinak. Dodajemy posiekany drobno czosnek, smażymy jeszcze 2 minuty.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Mąki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy ziarenka, szpinak, sól. Wlewam oliwę z wodą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
formowanie
formowanie
3. Ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy.
formowanie
formowanie
4. Wycinamy prostokąty o podobnej długości (wyszło 12). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem. W cieście można dodatkowo zrobić dziurki widelcem i posmarować oliwą.
pieczenie
pieczenie
5. Tak przygotowane chrupkie pieczywo pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Smakowita
Upieczone pieczywo podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 20 min